- Kategorie
-
Stanisław Czerniecki Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788360959015 |
EAN | 9788360959015 |
Zostaw telefon |
Redakcja: Jarosław Dumanowski
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 240
Okładka: zintegrowana miękka
Format: 22,00 cm x 30,5 cm
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria, tom 1
Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.
Spis treści:
Przedsłowie /7
Kuchmistrz Lubomirskich i jego dzieło /11
I. Stanisław Columbus Czerniecki /13
I.1. Pochodzenie /13
I.2. Żołnierz /17
I.3. Sekretarz Jego Królewskich Mości /21
I.4. W służbie Lubomirskich /25
I.5. Ziemianin /26
I.6. Rodzina /38
I.7. Sława /43
II. Książka /48
II.1. Tajemnica pierwszej książki kucharskiej /48
II.2. Wydania i wersje /50
II.3. Długie trwanie /55
II.4. Konstrukcja dzieła /60
II.5. Język i terminologia kulinarna /67
III. Kuchnia /75
III.1. Inspiracje /75
III.2. Produkty /84
Mięso /85
Ryby i zwierzęta wodne /88
Tłuszcze /92
Przyprawy /95
Warzywa i owoce /96
Inne produkty /97
Miary /98
Smak /103
Techniki kulinarne /110
Post i dietetyka /111
IV. Zasady wydania /119
Stanisław Lubomirski, Compendium Ferculorum. Słowo wstępne /121
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw przez urodzonego Stanisława Czarnieckiego /127
Spis potraw /233
Słownik /241
Bibliografia /285
Indeks produktów i terminów kulinarnych /291