- Kategorie
-
Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366104143 |
EAN | 9788366104143 |
Zostaw telefon |
Autor: Marta Sikorska
Rok wydania: 2019
Liczba stron: 304
Okładka: twarda
Format: 17 cm x 23 cm
Seria: Silva Rerum
Niemieckie książki kucharskie mogą nam wiele opowiedzieć o kuchni polskiej. Autorka pisze o niemieckiej modzie na potrawy "po polsku" oraz analizuje związki między tekstami niemieckimi i polskimi. Kucharze niemieccy, podobnie jak ich polscy koledzy, musieli zmierzyć się z ekspansją kuchni francuskiej, mieli do dyspozycji podobne produkty i pasjonowały ich te same kulinarne problemy. Dzięki pracy Marty Sikorskiej odkrywamy też kuchnię staropolską...
(Dr hab. Jarosław Dumanowski
profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu)
Spis treści:
Wstęp /9
Problematyka badawcza /11
Książka kucharska /15
Kultowa historia jedzenia /16
Rozdział I
Kucharz i kucharka. Autorzy i ich dzieła /23
Rewolucja Gutenberga /26
Nowe książki i stare wzorce smaku /44
"Frantzosische Koch" /59
Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego /80
Doskonały kuchmistrz, idealna kucharka /85
Podsumowanie /91
Rozdział II
Ramy dyskursu /93
Strona tytułowa /95
Dedykacja /100
Przedmowa/Wstęp /105
Układ treści kulinarnych /110
Spis treści i indeks /114
Przepis /116
Dodatki /122
Podsumowanie /130
Rozdział III
Ekspresja przez jedzenie /133
Status /136
Dietetyka /156
Post /171
Podsumowanie /188
Rozdział IV
Estetyka smaku /193
Wzorce smaku i ich ewolucja /196
Nowe produkty kuchni elitarnej /201
Techniki kulinarne La Varenne'a /204
Dyskurs o smaku /206
Potage i fricassee. Nowa terminologia kulinarna /210
Delikatny, świeży i "własny" /218
Idea delikatnego smaku w Compendium ferculorum /221
Podsumowanie /227
Rozdział V
Polski i niemiecki /229
Przypadek Stanisława Prasmofsky'ego /231
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów /241
Auf polnische Art. Obraz kuchni polskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej /248
Zakończenie /263
Spis tabel /273
Bibliografia /275
Aneks /285