- Kategorie
-
Polski plan aprowizacji wojennej z września 1939 roku
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-7611-260-2 |
EAN | 9788376112602 |
Zostaw telefon |
Redakcja: Lech Urliński
Rok wydania: 2009
Liczba stron: 182
Okładka: miękka
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
"Aprowizacja, jako zaopatrywanie w żywność żołnierzy w czasie pokoju i wojny, ma bogate tradycje, sięgające głębokiej starożytności. Wojsko korzystało z zasobów lokalnych, kontrybucji, własnych magazynów, rabunku i zakupów. Proces aprowizacji wojska był systematycznie doskonalony i planowany przed każdą operacją, nim stawał się częścią planu wojny. Dość wcześnie pojawił się także inny problem - aprowizacji ludności cywilnej obleganych twierdz i miast, a od XIX wieku konieczność zaopatrywania ludności całego kraju, zagrożonego blokadą i głodem. Pierwsze wojny totalne - napoleońskie i secesyjne w Ameryce, a zwłaszcza I wojna światowa, uczyniły z żywności wielce skuteczne narzędzie realizacji i celów wojennych."
(fragment Wstępu)
Spis treści:
Wstęp /5
Wprowadzenie. Problematyka i metody badawcze /9
Rozdział I. Organa aprowizacyjne II Rzeczypospolitej (37)
1. Organa aprowizacyjne na ziemiach polskich przed 1918 r. /37
2. Aparat aprowizacyjny w początkach II Rzeczypospolitej /38
3. Ministerstwo Aprowizacji (1918-1921) /39
4. Działania organizacyjne Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w latach 1921-1938 /45
5. Organizacyjne problemy wojennego aparatu aprowizacji /47
6. Organa aprowizacyjne Ministerstwa Rolnictwa i Reform Rolnych /51
a) Centralny aparat aprowizacyjny /52
b) Terenowy aparat aprowizacyjny /64
Rozdział II. Koncepcja aprowizacji kraju w warunkach wojny (67)
1. Charakterystyka ogólna /67
2. Ogólna koncepcja zaopatrywania sił zbrojnych w żywność w warunkach wojny /83
3. Zapasy mobilizacyjne /85
a) Zapasy mobilizacyjne wyposażenia wyjściowego /85
b) Zapasy rezerwy zaopatrzenia /86
c) Zapasy użytku bieżącego /88
4. Państwowa rezerwa zbożowa /89
5. Realizacja przyjętej koncepcji wyżywienia kraju w warunkach wojny (wrzesień 1939 r.) /90
Rozdział III. Całkowite wojenne zapotrzebowanie w żywność w Polsce w 1939 r. (97)
1. Ludność Polski w 1939 r. Liczebność armii polskiej /99
2. Normy i należności żywieniowe /101
3. Globalne potrzeby żywnościowe ludności cywilnej i sił zbrojnych /109
Rozdział IV. "Apr. IX" - wojenny plan aprowizacji ludności cywilnej (115)
1. Geneza i prace przygotowawcze nad planem w latach 1938-1939 /135
2. Ogólna charakterystyka /142
3. Analiza planu /164
Zakończenie /173
Wykaz źródeł i opracowań /177