- Kategorie
-
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba ...
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-60959-18-3 |
EAN | 9788360959183 |
Zostaw telefon |
Opracowanie: Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski
Rok wydania: 2011
Liczba stron: 274
Okładka: miękka ze skrzydełkami, zintegrowana
Format: 21,8 cm x 30,5 cm
Seria Monumenta Poloniae Culinaria, tom II
Spisana ok. 1686 r. Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów… to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich – dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu.
Radziwiłłowska książka kucharska zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z Mody bardzo dobrej… są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast – dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium.
Publikowane receptury z Mody bardzo dobrej… do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty… za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.