• Kucharka litewska Wincentyna Zawadzka

Symbol: 4923
85.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Belgia 64.2
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 2 szt.
ISBN 9788362905973
Zostaw telefon

Autorka: Wincentyna Zawadzka

Rok wydania oryg.: 1913

Rok wydania: 2011

Ilość stron: 582

Oprawa: twarda

Format: 17,0 cm x 24,0 cm

 

Reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Kucharka litewska to książka, którą posługiwały się nasze prababki, przedstawiona w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.

Spis treści:

1. Zupy
2. Rozmaite dodatki do zup
3. Sosy
4. Jarzyny
5. Potrawy mięsne
6. O przyrządzniu wszelkiego ptastwa domowego i dzikiego, tak do gotowania, jako i pieczenia
7. Ryby rozmaite
8. Przyrządznie pasztetów
9. Potrawy zimne mięsne i rybne
10. Budynie, melszpejzy, leguminy
11. Potrawy jajeczne, grzybki, naleśniki i różne ciastka z patelni
12. Kiszki, kołdunki, kasze, makarony, łazanki, strudle itp.
13. Wafle, andruty, ciasta smażone w maśle lub tłustości, bliny ruskie, pyzy itp.
14. Ciasta słodkie cukiernicze, wielkie i drobne deserowe, oraz do czekolady, kawy, herbaty itp.
15. Ciasta drożdżowe
16. Lody, granito, kremy, zefiry, galarety, blanc-manger, moskowita, kompoty, kisielki, mleczka i inne potrawy deserowe z mleka
17. Konfitury, galarety, powidła, soki, syropy, cedry i sorbety
18. Marcepany, pierniczki, cukierki, suche konfitury, konserwy na zimę
19. Marynowane sałaty i różne przepisy apteczkowe
20. Rozmaite domowe napoje
21. Chleb

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie