- Kategorie
-
Kucharka litewska Wincentyna Zawadzka
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788362905973 |
EAN | 9788362905973 |
Zostaw telefon |
Autorka: Wincentyna Zawadzka
Rok wydania oryg.: 1913
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 582
Oprawa: twarda
Format: 17,0 cm x 24,0 cm
Reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Kucharka litewska to książka, którą posługiwały się nasze prababki, przedstawiona w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Spis treści:
1. Zupy
2. Rozmaite dodatki do zup
3. Sosy
4. Jarzyny
5. Potrawy mięsne
6. O przyrządzniu wszelkiego ptastwa domowego i dzikiego, tak do gotowania, jako i pieczenia
7. Ryby rozmaite
8. Przyrządznie pasztetów
9. Potrawy zimne mięsne i rybne
10. Budynie, melszpejzy, leguminy
11. Potrawy jajeczne, grzybki, naleśniki i różne ciastka z patelni
12. Kiszki, kołdunki, kasze, makarony, łazanki, strudle itp.
13. Wafle, andruty, ciasta smażone w maśle lub tłustości, bliny ruskie, pyzy itp.
14. Ciasta słodkie cukiernicze, wielkie i drobne deserowe, oraz do czekolady, kawy, herbaty itp.
15. Ciasta drożdżowe
16. Lody, granito, kremy, zefiry, galarety, blanc-manger, moskowita, kompoty, kisielki, mleczka i inne potrawy deserowe z mleka
17. Konfitury, galarety, powidła, soki, syropy, cedry i sorbety
18. Marcepany, pierniczki, cukierki, suche konfitury, konserwy na zimę
19. Marynowane sałaty i różne przepisy apteczkowe
20. Rozmaite domowe napoje
21. Chleb