- Kategorie
-
Jak dawniej jadano
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788381518949 |
EAN | 9788381518949 |
Zostaw telefon |
Autor: Andrzej Fiedoruk
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 432
Okładka: miękka
Format: 14,0 cm x 20,5 cm
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.
To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.
Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Wprowdzenie /9
I. Co i jak jadali Słowianie? /11
Zbieractwo /13
Leśna spiżarnia Słowian /14
Łowiectwo, rybołowstwo /21
Z pola i ogrodu /23
Mięso /25
Codzienne menu /31
Pokarmy kultowe, obrzędowe /36
II. Kuchnia za czasów piastowskich /41
Społeczna funkcja jedzenia /42
Co jadano za czasów Piasta i Rzepichy /44
W kuchni Rzepichy /62
Mieszczańskie pojadanie /66
Za królewskim stołem /67
III. Renesansowa kuchnia Jagiellonów /73
Kuchnia uboga i głodowa /76
Na włościańskim stole /82
Kuchnia staroświecka /96
Staropolskie jadło /105
Na jagiellońskim dworze /125
IV. Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów /149
Kuchnia barokowa /151
Polska kuchnia szlachecka /175
Mieszczańskie kulinaria /194
Coraz bardziej ubogi chłopski stół /197
Czasy stanisławowskie /198
V. Kuchnia okresu zaborów /215
Na bogatych stołach /219
W ziemiańskiej - szlacheckiej kuchni /220
Mieszczańskie obyczaje żywieniowe /223
Kuchnia robotnicza /226
Chłopskie jadło /229
Polskie kartofle /231
Dzieci za stołem /234
Produkcja żywności. Oświeceniowe nowinki /237
Pierwsi smakosze i restauratorzy. Początki gastronomii /240
Niedojadanie i głód /260
Książki kucharskie. Lucyna Ćwierczakiewiczowa /265
VI. Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego /273
Kuchnia narodowa a kuchnie regionalne /274
Handel /295
Zwyczaje kulinarne /298
Kuchnia inteligencji pracującej /322
Kuchnia biedoty miejskiej /323
Kuchnia chłopska /324
Gastronomia /328
VII. Kuchnia czasów wojen i okupacji /347
Pierwsze aprowizacyjne wprawki drugiej wojny światowej /348
Mały szmugielek i duży szmugiel /350
Bimber /352
Mieszczanin rolnikiem /355
Nowe stare pomysły /358
Erzace - zamienniki /361
Kryzysowe książki kucharskie /367
Gastronomia /368
Głód w gettach /373
Powstańcza kuchnia /377
VIII. Kuchnia PRL-u /381
Rolnictwo i dostawy obowiązkowe /381
Deficytowe mięso i nagie haki w sklepach? /386
Kuchnia domowa /390
Gastronomia /391
Dlaczego karp? /396
Gorzkie słodkości! /397
Święta /399
Zamiast zakończenia /403
Przypisy /405
Bibliografia /421