• Jak dawniej jadano

Symbol: 17911
36.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788381518949
Zostaw telefon

Autor: Andrzej Fiedoruk 

Rok wydania: 2024

Liczba stron: 432 

Okładka: miękka

Format: 14,0 cm x 20,5 cm

 

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.

To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.

Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.

(opis wydawcy) 

Spis treści:

Wprowdzenie  /9

I. Co i jak jadali Słowianie? /11

Zbieractwo  /13

Leśna spiżarnia Słowian  /14

Łowiectwo, rybołowstwo  /21

Z pola i ogrodu  /23

Mięso  /25

Codzienne menu /31

Pokarmy kultowe, obrzędowe  /36

II. Kuchnia za czasów piastowskich  /41

Społeczna funkcja jedzenia  /42

Co jadano za czasów Piasta i Rzepichy  /44

W kuchni Rzepichy /62

Mieszczańskie pojadanie  /66

Za królewskim stołem  /67

III. Renesansowa kuchnia Jagiellonów  /73

Kuchnia uboga i głodowa /76

Na włościańskim stole /82

Kuchnia staroświecka  /96

Staropolskie jadło  /105

Na jagiellońskim dworze  /125

IV. Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów /149

Kuchnia barokowa /151

Polska kuchnia szlachecka  /175

Mieszczańskie kulinaria  /194

Coraz bardziej ubogi chłopski stół  /197

Czasy stanisławowskie  /198

V. Kuchnia okresu zaborów /215

Na bogatych stołach  /219

W ziemiańskiej - szlacheckiej kuchni  /220

Mieszczańskie obyczaje żywieniowe  /223

Kuchnia robotnicza  /226

Chłopskie jadło  /229

Polskie kartofle /231

Dzieci za stołem  /234

Produkcja żywności. Oświeceniowe nowinki  /237

Pierwsi smakosze i restauratorzy. Początki gastronomii  /240

Niedojadanie i głód /260

Książki kucharskie. Lucyna Ćwierczakiewiczowa  /265

VI. Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego  /273

Kuchnia narodowa a kuchnie regionalne  /274

Handel  /295

Zwyczaje kulinarne  /298

Kuchnia inteligencji pracującej  /322

Kuchnia biedoty miejskiej  /323

Kuchnia chłopska /324

Gastronomia  /328

VII. Kuchnia czasów wojen i okupacji  /347

Pierwsze aprowizacyjne wprawki drugiej wojny światowej  /348

Mały szmugielek i duży szmugiel  /350

Bimber /352

Mieszczanin rolnikiem  /355

Nowe stare pomysły /358

Erzace - zamienniki  /361

Kryzysowe książki kucharskie  /367

Gastronomia  /368

Głód w gettach  /373

Powstańcza kuchnia /377

VIII. Kuchnia PRL-u /381

Rolnictwo i dostawy obowiązkowe  /381

Deficytowe mięso i  nagie haki w sklepach?  /386

Kuchnia domowa  /390

Gastronomia  /391

Dlaczego karp?  /396

Gorzkie słodkości!  /397

Święta /399

Zamiast zakończenia  /403

Przypisy /405

Bibliografia /421

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie