- Kategorie
-
Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata od starożytności do współczesności
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788383481852 |
EAN | 9788383481852 |
Zostaw telefon |
Autor: Andrzej Fiedoruk
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 304
Okładka: miękka
Format: 14,5 cm x 20,5 cm
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Od autora /7
I. Czasy łupiestwa /9
Greccy żołnierze-rolnicy /9
Marsz z armią Aleksandra Macedońskiego /10
Legiony, czyli kto rano wstaje... /14
Kiedy i jak jadali starożytni żołnierze? /15
Starożytne menu /17
- Przepis na puls /19
- Przyprawy i warzywa /20
W twierdzach /21
Gdy głód zaglądnął w oczy /22
Celtyccy najemnicy /24
II. Średniowiecze /26
Podboje z armią Karola Wielkiego /26
Wielkie wyprawy średniowiecznej Europy /28
Antropofagia, czyli kanibale z krzyżem i nie tylko /31
Co jadali rycerze w kwaterach? /36
Ceremoniał stołowy /39
Zupa z króla /40
Mongołowie podbijają świat! /42
Hanzeatyckie wojny śledziowe /43
W kuchni i spiżarni pierwszej legii cudzoziemskiej - zakonu krzyżackiego /45
III. Rzeczpospolita Obojga Narodów /49
Wojskowy poradnik /50
W żołnierskiej sakiewce /52
Powstanie Chmielnickiego /56
Czasy stanisławowskie /59
IV. Wojskowa logistyka /61
Rosnące koszty /61
Nowe taktyki /65
Pokaż, żołnierzyku, co tam masz w składziku /67
Fryderyk Wielki, problemy z mąką i system pięciodniowy /39
V. Napoleońskie jedzonko. Fakty i mity /75
Suchary i komiśniak /75
Koniec wojny oblężniczej /80
Legiony Dąbrowskiego /81
Somosierra w alkoholowych oparach absurdu /85
Wyprawa na Moskwę 1812 /88
Tragiczny odwrót /93
Kulinarne konsekwencje działań wojennych /98
VI. Pod butem zaborcy /100
Powstanie listopadowe /101
Powstanie styczniowe /105
VII. Pierwsze wprawki do Wielkiej Wojny /108
Nowe środki transportu /109
Aprowizacja armii brytyjskiej /111
Oświeceniowe nowinki żywnościowe /115
Kuchnie polowe /119
VIII. Pierwsza wojna światowa /122
Na zapleczu /122
Na froncie /126
Wojska ententy /129
- W armii brytyjskiej /129
- W armii francuskiej /131
- W armii rosyjskiej /133
Państwa centralne /140
- W armii niemieckiej /140
- W armii austro-węgierskiej /142
Armia Stanów Zjednoczonych /145
Legiony Polskie /150
- Błękitna Armia /150
- Legiony Piłsudskiego /156
- Na dalekiej Syberii. Z Czechosłowacją przeciw bolszewikom? /159
IX. Wojsko Polskie w czasach międzywojennych /163
Wojna polsko-bolszewicka /163
W żołnierskiej stołówce /167
W kwaterze prywatnej /169
W kasynie oficerskim /171
Na poligonie /174
Kantyny i spółdzielnie wojskowe /176
Gospodarka kuchenna w formacjach wojskowych /178
X. Druga wojna światowa /186
Do woja marsz! /186
- Mała historia wielkiej puszki /187
- Amerykańscy potentaci żywieniowi idą na wojnę! /188
- Wojna na małym haju. Czekolada /189
- Wojna na dużym haju. Narkotyki /192
Wojsko polskie /193
- Kampania 1939 roku /194
- Armia Andersa /197
- Berlingowcy - I Dywizja Piechoty im. T. Kościuszki /202
- Powstanie warszawskie /203
Niemcy. Befehl ist Befehl /207
Wielka Brytania. Twardy herbatnik do zgryzienia /219
ZSRR. Tuszonka jak manna z nieba /224
USA. W wojskowej konserwie /228
Japonia. Ryż idzie na wojnę /233
XI. Morskie jedzenie /237
Rzymianie, wikingowie i inni żeglarze /237
Kolumb, Magellan i inni /240
Woda na pokładzie /249
Wenus i kiszona kapusta /253
Ekstrawagancja i pomiarkowanie /261
Życie codzienne marynarzy Royal Navy /263
Nowinki żywieniowe /264
Dla tych, co pod wodą /267
- Niemieckie U-Booty /267
- Amerykańskie okręty podwodne /272
Co jadali jeńcy wojenni? /275
Na zesłaniu /276
W obozach jenieckich /279
Internowani legioniści /284
W stalagach i oflagach /286
Jeńcy alianccy /288
Jeńcy sowieccy /289
Jeńcy niemieccy /290
Jak jadali bogowie wojny? /291
Zamiast zakończenia /301