- Kategorie
-
Historia Irlandii. Aspekty kulinarne
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788368020977 |
EAN | 9788368020977 |
Zostaw telefon |
Autorzy: Andrzej A. Kuropatnicki, Paweł Hamera
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 432
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
Monografia jest pierwszym polskim opracowaniem historii Irlandii, uwzględniającym aspekty kulinarne oraz opisującym tradycje związane z uprawą i spożywaniem żywności. W całej swojej historii jedzenie w Irlandii było kształtowane przez wiele czynników, w tym geografię, klimat, religię i politykę, a także inne kultury i kuchnie. Pomimo licznych zmian i wstrząsów, których Irlandia doświadczyła na przestrzeni wieków, jej tradycje żywieniowe przetrwały, a dzisiaj kuchnia irlandzka jest znana na całym świecie ze swojej jakości, smaku i różnorodności.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Wstęp /9
Rozdział I
Irlandia prehistoryczna /25
Rewolucja neolityczna /30
Neolityczna ceramika /33
Irlandia epoki brązu /34
Irlandia celtycka /37
Uprawy i hodowla /44
Sala bankietowa w Tarze /48
Mity, legendy i tradycja przedchrześcijańskiej Irlandii /49
Celtyckie święta /53
Irlandia chrześcijańska /56
Żywot św. Patryka /57
Wyspa świętych /61
Życie iryjskich mnichów /62
Uprawa roślin w chrześcijańskiej Irlandii /63
Pożywne kleiki /65
Najazdy wikingów /66
Dieta mieszkańców Irlandii epoki wikingów /71
Panowanie Briana Boru /72
Żywność w Irlandii wczesnego średniowiecza w literaturze /73
Żywność w Irlandii wczesnego średniowiecza /77
Głód i niedostatek /89
Rozdział II
Inwazja anglonormandzka i podbój Irlandii /93
Przemiany za panowania Plantagenetów /98
Rolnictwo /101
Konflikty wewnętrzne /102
Integracja Normanów i Irlandczyków /103
Anglonormandzki wzorzec żywieniowy /105
Wpływy anglonormandzkie w kuchni irlandzkiej /117
Klęska głodu /119
Od Normanów do Tudorów /119
Irlandzka kultura i szkolnictwo /120
Sytuacja polityczna w Irlandii w obliczu Wojny Dwóch Róż /122
Podbór Irlandii przez Tudorów /124
Bunty Irlandczyków /126
Dieta Irlandczyków w relacji Fynesa Morysona /128
Kolonizacja Ulsteru /131
Czas kary /133
Kulinarne przemiany /136
Rękopisy kulinarne /145
Rozdział III
Zjednoczeni Irlandczycy i powstanie /159
Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii /165
Zryw Emmeta /166
Monokultura ziemniaka oraz kuchnia irlandzka przed okresem Wielkiego Głodu /167
Irlandzka gospodarka i społeczeństwo w pierwszej połowie XIX wieku /185
Niepokoje agrarne /195
Stowarzyszenie Katolickie i emancypacja katolików /198
Stowarzyszenie na rzecz Odwołania Unii /200
Stara i Młoda Irlandia /202
Nadejście zarazy ziemniaczanej /203
Pomoc rządowa /206
Pomoc charytatywna /214
Społeczeństwo irlandzkie w czasie kryzysu /218
Wiosna Ludów i irlandzka rewolta /222
Odżywianie w czasie głodu /223
Skutki klęski głodu /228
Liga Dzierżawców Irlandzkich /230
Irlandzkie Bractwo Republikańskie i Bractwo Fenian /232
Polityka sprawiedliwości Gladstone`a wobec Irlandii /234
Liga na rzecz Autonomii /235
Charles Stewart Parnell /236
Liga Gaelicka i odrodzenie celtyckie /241
Zmiany w żywieniu na Zielonej Wyspie po kryzysie głodu /243
Rozdział IV
Epoka edwardiańska: rządy autonomiczne czy całkowita niepodległość? /255
I wojna światowa i Powstanie Wielkanocne /258
Wojna o niepodległość i wojna domowa /260
Irlandzkie kulinaria w pierwszych dwóch dekadach Xx wieku /264
Rządy Wolnego Państwa Irlandzkiego /287
Irlandzka kuchnia narodowa i irlandzkie książki kucharskie /290
II wojna światowa (okres Emergency 1939-1946) /305
Irlandzka kuchnia w okresie Emergency /309
Powojenne realia, ustanowienie republiki i kryzys ekonomiczny lat 50. /321
Zmiany społeczno-ekonomiczne lat 60. i 70. /325
Zmiany praktyk żywieniowych /332
Od niepewnych lat 80. do celtyckiego tygrysa /345
Odrodzenie kulinarne /351
Bibliografia /359
Indeks osobowy /404
Indeks rzeczy /417