• Historia Irlandii. Aspekty kulinarne

Symbol: 18111
Brak towaru
84.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788368020977
Zostaw telefon

Autorzy: Andrzej A. Kuropatnicki, Paweł Hamera

Rok wydania: 2024

Liczba stron: 432

Okładka: miękka ze skrzydełkami

Format: 16,5 cm x 23,5 cm

 

Monografia jest pierwszym polskim opracowaniem historii Irlandii, uwzględniającym aspekty kulinarne oraz opisującym tradycje związane z uprawą i spożywaniem żywności. W całej swojej historii jedzenie w Irlandii było kształtowane przez wiele czynników, w tym geografię, klimat, religię i politykę, a także inne kultury i kuchnie. Pomimo licznych zmian i wstrząsów, których Irlandia doświadczyła na przestrzeni wieków, jej tradycje żywieniowe przetrwały, a dzisiaj kuchnia irlandzka jest znana na całym świecie ze swojej jakości, smaku i różnorodności.

(opis wydawcy) 

Spis treści:

Wstęp  /9

Rozdział I

Irlandia prehistoryczna  /25

Rewolucja neolityczna  /30

Neolityczna ceramika  /33

Irlandia epoki brązu  /34

Irlandia celtycka /37

Uprawy i hodowla  /44

Sala bankietowa w Tarze  /48

Mity, legendy i tradycja przedchrześcijańskiej Irlandii  /49

Celtyckie święta  /53

Irlandia chrześcijańska  /56

Żywot św. Patryka  /57

Wyspa świętych  /61

Życie iryjskich mnichów  /62

Uprawa roślin w chrześcijańskiej Irlandii  /63

Pożywne kleiki  /65

Najazdy wikingów  /66

Dieta mieszkańców Irlandii epoki wikingów  /71

Panowanie Briana Boru  /72

Żywność w Irlandii wczesnego średniowiecza w literaturze /73

Żywność w Irlandii wczesnego średniowiecza  /77

Głód i niedostatek  /89

Rozdział II

Inwazja anglonormandzka i podbój Irlandii  /93

Przemiany za panowania Plantagenetów /98

Rolnictwo  /101

Konflikty wewnętrzne  /102

Integracja Normanów i Irlandczyków  /103

Anglonormandzki wzorzec żywieniowy  /105

Wpływy anglonormandzkie w kuchni irlandzkiej  /117

Klęska głodu  /119

Od Normanów do Tudorów  /119

Irlandzka kultura i szkolnictwo  /120

Sytuacja polityczna w Irlandii w obliczu Wojny Dwóch Róż /122

Podbór Irlandii przez Tudorów  /124

Bunty Irlandczyków  /126

Dieta Irlandczyków w relacji Fynesa Morysona /128

Kolonizacja Ulsteru  /131

Czas kary  /133

Kulinarne przemiany  /136

Rękopisy kulinarne  /145

Rozdział III

Zjednoczeni Irlandczycy i powstanie  /159

Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii  /165

Zryw Emmeta /166

Monokultura ziemniaka oraz kuchnia irlandzka przed okresem Wielkiego Głodu  /167

Irlandzka gospodarka i społeczeństwo w pierwszej połowie XIX wieku /185

Niepokoje agrarne /195

Stowarzyszenie Katolickie i emancypacja katolików  /198

Stowarzyszenie na rzecz Odwołania Unii /200

Stara i Młoda Irlandia  /202

Nadejście zarazy ziemniaczanej  /203

Pomoc rządowa  /206

Pomoc charytatywna  /214

Społeczeństwo irlandzkie w czasie kryzysu  /218

Wiosna Ludów i irlandzka rewolta  /222

Odżywianie w czasie głodu  /223

Skutki klęski głodu  /228

Liga Dzierżawców Irlandzkich /230

Irlandzkie Bractwo Republikańskie i Bractwo Fenian /232

Polityka sprawiedliwości Gladstone`a wobec Irlandii  /234

Liga na rzecz Autonomii  /235

Charles Stewart Parnell /236

Liga Gaelicka i odrodzenie celtyckie  /241

Zmiany w żywieniu na Zielonej Wyspie po kryzysie głodu /243

Rozdział IV

Epoka edwardiańska: rządy autonomiczne czy całkowita niepodległość?  /255

I wojna światowa i Powstanie Wielkanocne  /258

Wojna o niepodległość i wojna domowa /260

Irlandzkie kulinaria w pierwszych dwóch dekadach Xx wieku  /264

Rządy Wolnego Państwa Irlandzkiego  /287

Irlandzka kuchnia narodowa i irlandzkie książki kucharskie  /290

II wojna światowa (okres Emergency 1939-1946) /305

Irlandzka kuchnia w okresie Emergency /309

Powojenne realia, ustanowienie republiki i kryzys ekonomiczny lat 50.  /321

Zmiany społeczno-ekonomiczne lat 60. i 70. /325

Zmiany praktyk żywieniowych /332

Od niepewnych lat 80. do celtyckiego tygrysa /345

Odrodzenie kulinarne /351

Bibliografia  /359

Indeks osobowy  /404

Indeks rzeczy  /417

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie