- Kategorie
-
Bon appetit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie. Katalog wystawy
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788394610029 |
EAN | 9788394610029 |
Zostaw telefon |
Redakcja: Katarzyna Pągowska, Anna Sujecka, Beata Zgodzińska
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 240
Oprawa: miękka
Format: 21,0 cm x 29,5 cm
W 240-stronicowym wydawnictwie znalazły się szczegółowe opisy oraz zdjęcia wszystkich prezentowanych na ekspozycji obiektów - blisko 900 sztuk podzielonych na 451 pozycji katalogowych. Ponadto katalog zawiera obszerny wstęp dyrektora słupskiego muzeum Marzenny Mazur, trzy teksty będące wprowadzeniem do złożonej tematyki kultury stołu oraz akcesoriów towarzyszących spożywaniu posiłków (Z historii sztućców, Kilka słów o serwowaniu posiłków, Kolekcja sztućców). Uzupełnieniem całości są indeks państw, regionów i miast oraz indeks wytwórni. Zarówno na wystawie, jak i w katalogu, sztućce zaprezentowane zostały w układzie, który podkreśla przeznaczenie obiektów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek zapoznać się można min. ze szczypcami do raków i homarów, chwytakami do kości, zestawami do tranżerowania mięs i ryb, łopatkami do lodów, wyciskarkami do cytrusów, akcesoriami do herbat i suszy ziołowych, czerpakami do śmietanki i młotkami do lodu.
Większość ze sztućców została wykonana w latach 1875-1939, ale są też wcześniejsze, w tym z XVII wieku oraz późniejsze. Najwięcej jest wyrobów uznanych wytwórni warszawskich, założonych na początku XIX wieku przez Alfreda i Józefa Fragetów oraz Aleksandra Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich. Są też przykłady wyrobów braci Hennerbergów, Plewkiewicza i spółki i form amerykańskich.