• Bon appetit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie. Katalog wystawy

89.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Belgia 64.2
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788394610029
Zostaw telefon

Redakcja: Katarzyna Pągowska, Anna Sujecka, Beata Zgodzińska

Rok wydania: 2016

Ilość stron: 240

Oprawa: miękka

Format: 21,0 cm x 29,5 cm

 

W 240-stronicowym wydawnictwie znalazły się szczegółowe opisy oraz zdjęcia wszystkich prezentowanych na ekspozycji obiektów - blisko 900 sztuk podzielonych na 451 pozycji katalogowych. Ponadto katalog zawiera obszerny wstęp dyrektora słupskiego muzeum Marzenny Mazur, trzy teksty będące wprowadzeniem do złożonej tematyki kultury stołu oraz akcesoriów towarzyszących spożywaniu posiłków (Z historii sztućców, Kilka słów o serwowaniu posiłków, Kolekcja sztućców). Uzupełnieniem całości są indeks państw, regionów i miast oraz indeks wytwórni. Zarówno na wystawie, jak i w katalogu, sztućce zaprezentowane zostały w układzie, który podkreśla przeznaczenie obiektów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek zapoznać się można min. ze szczypcami do raków i homarów, chwytakami do kości, zestawami do tranżerowania mięs i ryb, łopatkami do lodów, wyciskarkami do cytrusów, akcesoriami do herbat i suszy ziołowych, czerpakami do śmietanki i młotkami do lodu.

Większość ze sztućców została wykonana w latach 1875-1939, ale są też wcześniejsze, w tym z XVII wieku oraz późniejsze. Najwięcej jest wyrobów uznanych wytwórni warszawskich, założonych na początku XIX wieku przez Alfreda i Józefa Fragetów oraz Aleksandra Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich. Są też przykłady wyrobów braci Hennerbergów, Plewkiewicza i spółki i form amerykańskich.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie