- Kategorie
-
Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788374930185 |
EAN | 9788374930185 |
Zostaw telefon |
Autor: Przemysław Nowakowski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 328
Oprawa: miękka
Format: 21,0cm x 29,5 cm
Spis treści:
1. WSTĘP /7
1.1. Wprowadzenie /7
1.2. Cel opracowania /8
1.3. Stan i przyjęta metodologia badań /10
1.4. Zakres i struktura opracowania /13
1.5. Architektura i ergonomia kuchni domowych /17
1.6. Rola prac i przestrzeni kuchennych w życiu codziennym /18
2. FUNKCJONOWANIE GOSPODARSTW DOMOWYCH I ORGANIZACJA PRACY W KUCHNI NA TLE PRZEMIAN SPOŁECZNYCH /21
2.1. Rola ognia w życiu człowieka /21
2.1.1. Praktyczne i symboliczne znaczenie ognia /21
2.1.2. Dawne i współczesne techniki rozpalania ognia /24
2.1.3. Technika grzewcza bez ognia /25
2.2. Racjonalna i naukowa organizacja prac domowych oraz kuchennych /26
2.2.1. Początki społecznego podziału pracy /27
2.2.2. Zróżnicowanie starożytnych gospodarstw domowych /28
2.2.3. Przemiany w średniowiecznych gospodarstwach domowych /32
2.2.4 Prowadzenie domu i kuchni w czasach nowożytnych /34
2.2.5. Zróżnicowanie prowadzenia gospodarstw domowych w XIX wieku /39
2.2.6. Prace domowe i udogodnienia zewnętrzne w XIX wieku /42
2.2.7. Początki naukowej organizacji pracy w kuchniach domowych /43
2.2.8. Rola ruchów i organizacji kobiecych w przemianach gospodarstw domowych /45
2.2.9. Naukowe propozycje usprawnienia prac domowych w 1. połowie XX wieku /46
2.2.10. Naukowa organizacja gospodarstw domowych po II wojnie światowej /55
2.2.11. Powojenne badania nad procesami pracy w kuchni i formułowanie kryteriów projektowych /57
2.2.12. Tendencje przemian współczesnych gospodarstw domowych /58
2.2.13. Ergonomia współczesnych kuchni /60
2.2.14. Gospodarstwa domowe i odżywianie się w przyszłości /62
2.3. Kulturowe aspekty przygotowania i spożywania posiłków oraz ich wpływ na kształtowanie przestrzeni kuchennych /63
2.3.1. Żywienie w czasach prehistorycznych /63
2.3.2. Przygotowanie i wspólne spożywanie posiłków w starożytności /64
2.3.3. Zwyczaje kulinarne i etykieta przy stole w średniowieczu /66
2.3.4. Nowe potrawy i sposoby ich podawania w czasach nowożytnych /70
2.3.5. Warunki żywieniowe w 1. połowie XIX wieku /75
2.3.6. Gastronomia "przemysłowa" w XIX wieku i jej wpływ na zwyczaje żywieniowe /78
2.3.7. Posiłki domowe w 2.połowie XIX i na początku XX wieku /79
2.3.8. Uprzemysłowienie produkcji spożywczej /82
2.3.9. Kultura żywienia w XX wieku i jej wpływ na funkcjonowanie współczesnej kuchni /83
2.4. Podsumowanie /92
3. HISTORYCZNE ZMIANY FORM I WYPOSAŻENIA MIESZKAŃ ORAZ ICH WPŁYW NA KSZTAŁTOWANIE PRZESTRZENI KUCHENNYCH /95
3.1. Formy zamieszkiwania oraz sposoby przygotowywania posiłków w prehistorii i starożytności (do V w. n.e.) /95
3.1.1. Pierwotne formy zamieszkiwania /96
3.1.2 Domostwa i przestrzenie kuchenne w starożytności /97
3.2. Typy zabudowy mieszkaniowej i przestrzenie kuchenne w średniowieczu (V-XV w.) /104
3.2.1. Miejskie budynki mieszkalne /105
3.2.2. Budynki mieszkalne na wsi /108
3.2.3. Warunki przygotowywania potraw w średniowieczu /110
3.3. Typy domów i kuchnie w czasach nowożytnych (XVI - 1.połowa XIX w.) /113
3.3.1. Domy arystokratów i mieszczan /114
3.3.2. Kuchnie w domach miejskich /119
3.3.3. Domy na wsi /123
3.3.4. Kuchnie wiejskie /125
3.4. Typy domów, mieszkań i kuchni (XIX - początek XX wieku) /128
3.4.1. Warunki mieszkaniowe w miastach w 1. połowie XIX w. /128
3.4.2. Zróżnicowanie funkcjonalne budynków mieszkalnych w 2. połowie XIX wieku /129
3.4.3. Kuchnie w różnych typach zabudowy mieszkaniowej w XIX wieku /136
3.4.4. Forma i struktura mieszkań na początku XX wieku /143
3.4.5. Zmiany w kuchniach miejskich i wiejskich /144
3.5. Podsumowanie /145
4. ZMIANY FORMY WSPÓŁCZESNYCH MIESZKAŃ I KUCHNI /153
4.1. Mieszkania i kuchnie okresu międzywojennego /153
4.1.1. Nowe mieszkania w miastach /154
4.1.2. Racjonalizacja funkcjonalno-techniczna kuchni w dworach ziemskich /155
4.1.3. Pierwsze kuchnie "laboratoryjne" /156
4.1.4. Popularyzacja modelu "laboratoryjnego" /162
4.1.5. Kuchnie szwedzkie, amerykańskie i polskie /164
4.2. Mieszkania i kuchnie w okresie po II wojnie światowej /167
4.2.1. Budownictwo mieszkaniowe w polskich miastach /167
4.2.2. Budownictwo mieszkaniowe na wsiach /170
4.2.3. Formy i wyposażenie kuchni /171
4.3. Podsumowanie /182
5. PRZEMIANY TECHNOLOGICZNE W KUCHNI DOMOWEJ I ICH WPŁYW NA KOMFORT PRACY /189
5.1. Obróbka termiczna żywności /189
5.1.1. Najstarsze paleniska /189
5.1.2. Wyspecjalizowany sprzęt do gotowania - murowane bloki kuchenne /190
5.1.3. Paleniska obudowane - piece i kominki /191
5.1.4. Wpływ otwartych palenisk na ludzi i warunki mieszkaniowe /194
5.1.5. Rola otwartych palenisk w kształtowaniu przestrzeni pracy w kuchniach /195
5.1.6. Dodatkowe wyposażenie palenisk /196
5.1.7. Zagrożenie pożarowe stwarzane przez otwarty ogień i sposoby zapobiegania mu /198
5.1.8. Pierwsze kuchnie z zamkniętym paleniskiem /200
5.1.9. Murowane, żelazne i żeliwne kuchnie węglowe /201
5.1.10. Pierwsze kuchenki naftowe, gazowe i elektryczne /205
5.1.11. Współczesne kuchenki gazowe i elektryczne oraz inne urządzenia strefy obróbki termicznej /208
5.2. Przechowywanie żywności /214
5.2.1. Sposoby przechowywania żywności do końca XVIII wieku /214
5.2.2. Efektywniejsze przechowywanie żywności w XIX i XX wieku /216
5.2.3. Specjalne sposoby przechowywania żywności /218
5.2.4. Przechowywanie żywności w 2.połowie XX wieku /221
5.2.5. Przechowywanie przetworzonej i mrożonej żywności w gospodarstwach domowych /223
5.3. Zaopatrzenie gospodarstw domowych w wodę /224
5.3.1. Rola wody pitnej w życiu ludzi /224
5.3.2. Pozyskiwanie wody w przeszłości /224
5.3.3. Pobór wody we współczesnych kuchniach /230
5.3.4. Zużycie wody - woda szara i i wirtualna /230
5.3.5. Urządzenia w strefie mokrej kuchni /231
5.4. Usuwanie i utylizacja odpadków, śmieci oraz ścieków /238
5.4.1. Odpady i ścieki w prehistorii oraz w starożytności /238
5.4.2. Usuwanie i powtórne wykorzystanie odpadów w średniowieczu i w czasach nowożytnych /239
5.4.3. Usuwanie nieczystości w XIX i XX wieku /240
5.4.4. Intensywna "produkcja" odpadów i ścieków w gospodarstwach domowych w XX i XXI wieku oraz sposoby ich utylizacji /241
5.4.5. Podsumowanie /244
6. MEBLE I SPRZĘTY POMOCNICZE W KUCHNI /251
6.1. Meble kuchenne /251
6.1.1. Wyposażenie kuchni do początku XX wieku /251
6.1.2. Standaryzacja wyposażenia kuchennego przed II wojną światową /255
6.1.3. Powojenna normalizacja mebli kuchennych /256
6.1.4. Komfort użytkowania typowych (modułowych) mebli kuchennych /264
6.2. Sprzęt pomocniczy w kuchni /265
6.2.1. Sprzęt do obróbki termicznej żywności /266
6.2.2. Naczynia kuchenne /270
6.2.3. Narzędzia i urządzenia kuchenne do prac przygotowawczych i pomocniczych /274
6.2.4. Urządzenia mechaniczne i elektryczne /280
6.2.5. Sprzęt niezwiązany z przygotowywaniem posiłków /281
6.3. Podsumowanie /282
7. UDOGODNIENIA TECHNICZNE I ORGANIZACYJNE W KUCHNI /287
7.1. Rola techniki w usprawnieniu pracy w gospodarstwie domowym /287
7.2. Programowanie pracy w domu /289
7.3. Udogodnienia techniczne a subiektywne poczucie komfortu zamieszkiwania /291
7.4. Podsumowanie /291
8. ZAKOŃCZENIE /293
8.1. Podsumowanie celów pracy /293
8.2 Wnioski /293
8.3. Możliwe wykorzystanie opracowania /298
Bibliografia /301
Spis rysunków /311
Streszczenie w języku angielskim /325