• Smaki Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich

Symbol: 15234
Brak towaru
125.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788389642677
Zostaw telefon

Opracowanie: Tadeusz Ostojski, Rafał Wolski

Rok wydania: 2006

Liczba stron: 142

Okładka: twarda

Format: 17,00 cm x 24,00 cm

 

Na kartach tej książki znajdą Państwo smaki dawno zapomnianych potraw. Autor wyboru przepisów - Tadeusz Ostojski, literat, tłumacz Wiecherta i Kirsta, a także wytrawny smakosz - podjął niełatwą próbę zebrania, a następnie przetłumaczenia przepisów wykorzystywanych w kuchni dawnych Prus Wschodnich. Próba niełatwa, ponieważ dawni mieszkańcy tych ziem rozproszyli się - głównie po terenach Niemiec - a wraz z nimi przepadła większość tradycji i przepisów. Jednak autor pracowicie zbierał "ziarnko do ziarnka", aż "uzbierała mu się miarka" w postaci tej książki. Podstawą kuchni Prus Wschodnich są składniki najłatwiej na ich terenach dostępne - mięso (często dziczyzna), oczywiście ryby, grzyby, warzywa, owoce, zboża i doskonały nabiał. Kuchnia ta była mieszaniną wielu tradycji - najprawdopodobniej kołatały się w niej jeszcze pozostałości kuchni pogańskich Prusów, na nie nałożyły się polskie zwyczaje żywieniowe, a następnie niemieckie - zarówno przyniesione przez rycerzy z czarnym krzyżem na białych płaszczach, jak i późniejszych niemieckich osadników. Wszystkie te odrębne tradycje i zwyczaje powoli złączyły się w jeden, niepowtarzalny wzór i smak - kuchnię Prus Wschodnich. Mamy nadzieję, że przepisy zawarte w książce staną się inspiracją dla szefów kuchni mazurskich i warmińskich restauracji, karczm itp. przybytków gdzie głodnego karmią, i dzięki temu, zgłodniali turyści będą mogli sami poczuć Smak dawnych Mazur... Przepisy opracował i opatrzył wyczerpującym wstępem, mówiącym o historii i tradycji kulinarnej tych ziem - znakomity tłumacz - Rafał Wolski. Ozdobą są autentyczne zdjęcia z początku XX wieku, pokazujące Mazury jakich już nie ma i ich mieszkańców. Obrazu dopełnia wyjątkowo staranna szata graficzna.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Przepisy alfabetycznie:

Barszcz  /72

Brusznice (borówki)  /122

Chłopskie śniadanie  /82

Ciasteczka anyżowe  /129

Cytrynowa maślanka  /123

Cytrynowe mleko  /125

Duszone ogórki i pomidory   /101

Flaczki królewskie  /78

Foka  /135

Gęsia czernina  /38

Gomółki twarogowe z kminkiem  /116

Groch z wędzonką   /76

Grog   /134

Jajka w solance  /96

Jałówcówka ze śliwką   /137

Kalarepa duszona ze śmietaną   /100

Karp z prawdziwkami   /48

Kartoflanka po wschodnioprusku   /40

Klopsiki królewieckie   /65

Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku  /52

Kluseczki twarogowe do rosołu   /118

Kluski-klinki ze skwarkami  /80

Kluski z jabłkami   /90

Koteckimi - racuszki z kaszy jęczmiennej lub owsianej   /92

Kotlety schabowe duszone   /63

Lodołamacz  /134

Makaron twarogowy   /117

Marcepan królewski   /130

Naleśniki na słoninie   /95

Niedźwiedziówka  /136

Pieczeń wołowa na kwaśno   /67

Pieprzne bitki  /66

Pierożki i paluszki twarogowe  /132

Placki biednych rycerzy  /94

Placki maślankowe  /91

Placki (plince) z gotowanych ziemniaków   /86

Placki (plince) z surowych ziemniaków   85

Placki ziemniaczane ziemniaczane z wędzonym węgorzem   /83

Półgęsek   /59

Rogaliki z ziemniaków na słodko   /131

Rozmaitości (potrawa z mięsa i warzyw)  /74

Ryba  w piwie  /51

Sałatka owocowa   /112

Sałatka rybna 1  /109

Sałatka rybna 2   /110

Sałatka śledziowa  /106

Sałatka z buraczków i selera   /105

Sałatka z papryki   /111

Sandacz z wody  /49

Sandacz w kapuście   /50

Schab w sposób wiosenny   /64

Smażone selery  1   /98

Smażone selery 2   /99

Sos holenderski  /54

Sos pieczarkowy   /55

Strucla marcepanowa   /128

Surówka  /104

Surówka z selerów   /108

Szałtanosy  /94

Szczupak faszerowany   /53

Szewski pasztet  /87

Szynka burgundzka   /60

Szynka z kożuszkiem   /68

"Ślepy" (fałszywy) zając   /62

Twarogowe naleśniki   /115

Twarogowe racuszki   /114

Twaróg z sokiem owocowym  i orzechami  /119

"Wesoły sos"   /56

Wielkanocny kołacz  /126

Wieprzowina z duszoną kapustą   /70

Wieprzowina z duszonymi śliwkami  /69

Ziemniaki w śmietanie z koperkiem  /84

Zupa z chleba   /42

Zupa dziadowska  /77

Zupa piwna   /41

Zupa śliwkowa z kluskami  /73

Zupa winna   /45




Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie